Muswell Hill House

The client brief called for light-filled, open spaces with a strong sense of connectivity. The challenge has been to respect the history of a 100-year-old building while sensitively adapting it to accommodate the requirements of 21st-century family life.

In addition, the client wished to display a range of rare objects and sculptures, so the main reception rooms needed to function both as living areas but also as informal ‘gallery’ spaces.

The overall concept was to infuse the interiors with as much natural light as possible, enhanced by the decision to adopt a neutral and coherent palette of white walls and contrasting dark American walnut flooring, creating a consistent visual framework on each floor.

Overall, the project demonstrates the practice’s careful analysis of logistical problems and how to resolve them. Internal windows bring light from the front of the house through to the rear, and vice versa. Where storage products could not be sourced, bespoke units have been designed and made for the kitchen, living areas and bedrooms.

Location    London
Size           240 sqm
Budget      Undisclosed