St George's Ave

Amos Goldreich Architecture has completed the refurbishment and transformation of a maisonette in Tufnell Park, including the addition of a new loft conversion to provide a tranquil haven for the owners. The property forms part of a Victorian end of terrace house on St George’s Avenue and includes a bespoke feature staircase to the new loft space, fulfilling the clients’ requests to maximise all possible space whilst creating a new home that felt light, airy and calm. 

The loft, although relatively small due to planning policy constraints provides the clients with a light filled room for use as a multifunctional, zen space. Additional storage has been subtly integrated into the eave space, which is easily accessible, and the new dormer windows open to a Juliette balcony, maximising natural light and providing an indoor / outdoor flow.

A bespoke winding timber staircase provides access to the loft from the floor below. The existing layout of the top floor only allowed for a very tight footprint for the new staircase which was one of the biggest challenges. The staircase had to be both functional and beautiful. 

 The stair treads are built out of solid oak to match the existing floor throughout the flat. Timber slats, spanning the full height of the staircase provide a safe enclosure while keeping the staircase transparent. At the loft level, the slats become a balustrade. A glass balustrade is fixed to the inner face of the stairs and the space beneath the staircase utilised as built-in storage. 

Elsewhere in the property, the bathrooms have been transformed with a carefully selected palette of materials that continue to provide tranquil spaces across a small footprint.

Amos Goldreich, Director at Amos Goldreich Architecture, said: “We are delighted with how this project has turned out. What started as a confined, dark maisonette, has been utterly transformed with the provision of a new, multifunctional loft space, alongside the clever integration of storage throughout the property which allows the homeowners to keep the spaces uncluttered and reflect the sense of lightness and calm they were so keen to inject. Just because it is a small project does not mean it has not been challenging. The integration of the bespoke staircase was particularly tricky, but we feel it is a triumph and encapsulates the very essence of the brief; to be beautiful and purposeful, as well as adding value to the property through thoughtful design.”

Photo Credit: Ollie Hammick

Location    London
Size           150 sqm
Budget      Confidential
Status        Completed