Planning and listed building consent / by Amos Goldreich Architecture

Our 'hidden staircase' has just received planning and listed building consent, cleverly integrating three #apartments with an existing #Victorian staircase at the rear of the Grade II #building.

 

-------------------------------------------

Built as a hotel and located on the south side of Queen’s Gate Terrace, the site was used by the Royal Navy during the 1940s, and subsequently converted into 32 residential apartments. Though this conversion left the staircase as technically shared, in reality it was only accessible via one apartment, and therefore remained totally unused and hidden for over seventy years.

Our approach to the sensitive scheme was to maintain the original integrity, plan form, character, scale, and fabric of the main staircase area, whilst allowing this dramatic and original feature to ‘breathe’ and be rediscovered by the tenants.

This was chiefly achieved through vertical sub-division between units, which is kept to existing landing areas only and thus allows for the majority of the balustrade and main flights to remain exposed.

IMG_3196.JPG