Aalto Museum Extension Competition - Shortlisted / by Amos Goldreich Architecture

Our proposal for the competition for an extension between the Alvar Aalto Museum and the Museum of Central Finland is one of 39 shortlisted proposals out of 689 entries. Our scheme didn't make it to the final.

image.jpg

Press release: https://aaltopress.wordpress.com/2016/02/03/ruusupuisto-architectural-competition-winner-announced/

The Jury commented the following on our proposal:

The Rays

 "The fan-like proposal divides the extension into five longitudinal units, the heights of which vary. In the direction of Ruusupuisto plaza and up the slope, the ends of the segments are made of glass, which is an appropriate solution. New routes criss-crossing through the extension might encourage encounters between people and encourage people to enter the museum shop."

image.jpg

"This is a structurally strong and clear concept, which has skilfully exploited themes favoured by Alvar Aalto, that is, the fan composition and an interior space with the feel of an exterior space."

image.jpg
image.jpg