Dartmouth Park House

Amos Goldreich Architecture won planning for a residential scheme in North London, which will include a rear glass extension to improve the use of the existing kitchen, an extension to the existing basement and a new build garden studio. 

The client’s brief was to extend an existing narrow kitchen and build a new garden studio to replace an old, dilapidated garage. They also wished to transform the existing basement, used as a cellar due to height restriction, into a habitable space. 

The site’s prominent location, not only as an end-of-terrace house but also within a Conservation Area, demands that the massing and materials selected for the new extension and garden studio respond to the sensitivity of its location. Amos Goldreich Architecture worked closely with Camden Council’s Planning Department to achieve a scheme which meets the clients brief, but also respects the existing context. 

Both the garden studio and rear extension will be clad in hand-crafted bricks which are narrower than traditional bricks, but of a similar colour and texture to match the existing. Fully glazed windows will create a unique threshold between the inside and outside, creating a link and flow between them.

The basement will be extended to the same footprint as the new kitchen extension. The latter will be cantilevered from the line of the main external wall, thus rendering the kitchen ‘floating’ above the basement room and allowing for a continuous line of clearstory glass around the perimeter of the lower room. The basement will gain a connection with the garden above as well as a source of natural light, while boasting a striking elevation on the outside.  

The new basement will house a utility and services room and accommodate a children's play room/gym in the extension. A new staircase, visible from a kitchen window, will link the basement to the ground floor. There will also be an additional bedroom, in which guests will stay, with a light well to the garden, which will provide natural air and light. 

The circulation on the ground floor will be reconfigured, creating a sole entrance to the kitchen through the dining room. The new open-plan kitchen will provide ample storage and work surfaces — sorely lacking at present. It will also enable the whole family to sit together in the kitchen; the heart of family life.

Location    London, UK
Size           200 sqm
Budget      Undisclosed
Status        Post Planning